‘Werkstroomboekhouden’ is de term die directeur Hans Mosterman rond 2010 heeft bedacht voor ‘digitaal boekhouden waarbij alle acties die voorafgaan aan de uiteindelijke vastlegging, volledig in de financiële administratie zijn geïntegreerd.’
De ‘werkstroom’ maakt integraal deel uit van de ‘werkstroomtransactie’, zoals bestelling, inkoopfactuur, verkoopfactuur, budgettransactie en dergelijke, en vice versa. Een boeking wordt gedurende de werkstroom steeds verder aangevuld totdat deze automatisch volledig gevalideerd wordt vastgelegd in de financiële administratie. Werkstroom en transactie zijn dus volledig samengevoegd.
Werkstroomboekhouden biedt legio mogelijkheden. Met behulp van werkstroomtransacties kan bijvoorbeeld een inkoper al ongemerkt een deel van de uiteindelijke inkoopboeking vastleggen. Verkoopfacturen kunnen door een projectmanager worden gecontroleerd en desgewenst conditioneel worden ingericht, ook op regelniveau. Er kan een extra stap in de stroom worden gecreëerd als het bestelbedrag boven een bepaalde waarde komt, of als de bestelling de bestedingsruimte overschrijdt.
Werkstroomboekhouden en werkstroomtransacties zijn ontwikkeld met het oog op een efficiëntere, doelmatiger en een uiteindelijk ook volledig papierloze boekhouding.